Hur mycket sömn behövs?

Hur mycket måste man sova när man blir äldre? Sover vi dåligt eller känns det bara så? Här är ännu en artikel om sömn.

Du sover bättre än vad du faktiskt tror
En amerikansk studie visar att vi sover inte alls för lite utan nästan tvärtemot, att vi sover för mycket. Den har kommit fram till att vi sover lika mycket som för över 40 år sedan. Företagen som går runt på att tillverka sälja sömnmedel säger att en amerikan sover i genomsnitt runt sju timmar per natt. Ett annat amerikanskt forskningsresultat visar att vi sover i snitt åtta timmar och att vi mår bra av den mängd som vi får varje natt.

Mindre sömn ju äldre du är
Det är under natten som din kropp laddar om, den går igenom dagens olika intryck som du fått och du skapar dina minnen av dagen. Du skulle dö utan sömn helt enkelt. Livescience säger att vi behöver mindre sömn ju äldre vi blir men dem kan i dagsläget inte förklara varför.

Sova i omgångar är okej
Det är bättre att sova korta perioder under natten än inte alls. Bebisar vaknar ofta mitt i nätterna och vilar under dagen. Det är likadant med de äldre människorna. Det visar på att vi klarar av att sova i omgångar och inte behöver sova sju, åtta timmar i sträck, även om det är skönt och mest hälsosamt. Man kan självklart ta en powernap under dagen om man har möjlighet och om du känner att du behöver det.

Ta inte efter djuren
Det sägs att bland annat delfiner och valar som är nyfödda kan vara utan sömn i en hel månad efter att dem kommit till. Människan blir däremot irriterad, förlorar förmågan att fokusera och möjligheten att ta rätt beslut försämras oerhört mycket redan efter en natt utan sömn. Det kan få hemska konsekvenser om man väljer att köra bil eller motorcykel efter en sömnlös natt. Tänk på det nästa gång ni funderar över det.

Är du alltid trött?
Alla kan få sig en god natts sömn bara det är upplagt för det. Här delar LifeStyleMan med sig några tips på hur du kan få en bättre sömn.
* Strunta i att träna sent och träna tidigare under dagen.
* Försök att somna samma tid varje kväll.
* Ta dig möjlighet att sova minst sju timmar om natten
* I en säng ska man sova eller ha sex, inte något annat.
* Duscha/bada i riktigt varmt vatten innan du ska sova.
* Ät inte kryddstarkt, drick inte drycker med koffein eller alkohol innan det är dags att sova.
* Se till att det är tyst och mörkt när du ska sova.
* Läs denna artikel om sömn.
* Om inget av ovanstående fungerar så testa med att ta en powernap under dagen.

Lycka till!

2 Responses to “Hur mycket sömn behövs?”

  1. termpapermonster.com skriver:

    This info is very useful for me! Thanks for sharing.

  2. http://customresearchpaper.net/ skriver:

    Great post, I enjoyed ready reading it, Keep posting good stuff like this…

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu